Vanwege de toenemende milieuregels en zero-emissiezones wordt het steeds moeilijker om steden binnen te komen, wat een grote impact heeft op onder andere de transportsector. Elektrische vrachtwagens worden hierdoor een logische keuze. Om deze transitie te ondersteunen, zijn er diverse subsidies beschikbaar die de aanschaf van elektrische vracht- en bestelwagens aantrekkelijker maken. Lees alles over deze ontwikkelingen en subsidies in deze nieuwsbrief!
Subsidies
Om de transitie naar elektrisch rijden te stimuleren heeft de overheid diverse subsidies en regelingen geïntroduceerd. Zo kun je bij aanschaf van een elektrische bestelauto nu aanspraak maken op subsidie via de Subsidieregelen Emissieloze Bedrijfsauto’s. Daarnaast bieden de SPULA (Subsidie Publieke Laadinfrastructuur) en SPRILA (Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur) mogelijkheden om zowel publieke als particuliere laadpunten toegankelijker te maken.
Naast subsidies kun je ook profiteren van belastingvoordeel als je een laadpaal op jouw bedrijfslocatie laat plaatsen. Door aanspraak te maken op de Milieu-investeringsaftrek (MIA) valt je fiscale winst lager uit en betaal je minder belasting. Als je investeert in bedrijfsmiddelen kun je Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) ontvangen. Dit levert ook belastingvoordeel op.
De eerdergenoemde SPRILA regeling is vanaf 24 september aan te vragen. Bekijk hier de bedragen per laadstation:
Hoe zit het met je netaansluiting?
Bij het aanleggen van laadinfrastructuur komt vaak een hoop kijken. Gelukkig hoef je dit niet allemaal alleen uit te zoeken en begeleiden we bij Lanova Laadpalen jouw bedrijf hierin van A tot Z. Als je zelf een snellader voor je wagenpark wilt aanschaffen is de eerste stap vaak het controleren van je huidige netaansluiting. Als blijkt dat de huidige netaansluiting niet toereikend is kan de meterkast verzwaard worden. Echter zijn er tegenwoordig ook mogelijkheden met een kleine netaansluiting. Neem bijvoorbeeld de CHIMERO 180. Doordat deze snellader beschikt over een geïntegreerde batterij van 115 kWh worden piekbelastingen tijdens het laden vermeden en is die hierdoor ook geschikt voor locaties met een kleine netaansluiting.
Verdien geld met HBE's
Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s) spelen een belangrijke rol in de vergroening van de transportsector. Het HBE systeem is ontworpen om bedrijven die fossiele brandstoffen verkopen te stimuleren hun CO2-uitstoot te compenseren en te investeren in duurzame alternatieven. De financiële middelen die vrijkomen via de aankoop van HBE’s, worden geïnvesteerd in de productie van groene energiebronnen. Doordat het nu ook mogelijk is om HBE’s te verzamelen via laadpalen die op een bedrijfslocatie biedt dit mooie kansen om je investering in een (snel)lader terug te verdienen.
Een tijdje geleden heb ik een LinkedIn-artikel geschreven waarin ik de ins en outs van HBE’s uitgebreid bespreek. Check het hier!